zaterdag 31 oktober 2015

Ontdek de mooiste én zeldzaamste paddenstoelen in de Clingse bossen


Tekst en fotografie: Cora Verhelst
 
Brede bospaden wijzen ons de weg naar mooie herfstobjecten
In het Zuidwesten van Nederland, net aan de Belgisch-Nederlandse grens liggen de Clingse bossen, een uitloper van het bosgebied het Stropersbos. Dit waterwingebied heeft een oppervlakte van zo’n 180 ha. Je zou hier dus heel wat uurtjes kunnen rondlopen. Dit bijzondere groene gebied is uniek in Zeeuws-Vlaanderen, omdat het zich op een dekzand bevindt. In de rest van Zeeuws-Vlaanderen vind je alleen maar zware kleigrond. In het voorjaar en in de zomer bloeit hier dan ook flora, die je nergens anders in deze regio zult aantreffen.
 ,,Door het vele zout, de schelpen en kalk in de zandgrond (en door de klimaatverandering) zijn hier meer wilde orchideeën dan in Zuid-Limburg”, vertelt Henk Knibbeler, natuurfotograaf en poëzie schrijver, én onze excursieleider van vandaag. ,,Ook is het een eldorado voor paddenstoelen, zo’n 370 soorten zijn hier al gevonden. En, er komen nog steeds soorten bij, ook hele zeldzame!” Die gaan we dan ook ontdekken, tenminste, een aantal ervan. Henk vertelt dat het Zeeuwse Landschap het terrein  beheert. Gekapt hout blijft liggen, om het bos zo natuurlijk mogelijk te houden. Het is een mooie schuilplaats voor dieren, én paddenstoelen welen tierig op, onder andere dood hout, en op de gevarieerde bosbodem. Zo wordt het hout op een natuurlijke wijze opgeruimd.

Met een groep van zo’n 10 man starten we de wandeling op de parking aan de Molenstraat in Clinge. Zonnestralen werpen prachtige lichtbundels door de bomen heen. Het zacht gefilterde licht zorgt voor een romantisch decor in het bos. ,,Die mooie gefilterde zonnestralen worden ook wel een zonneharp genoemd. Door de opstijgende condens en door het zonlicht ontstaan deze prachtige lichtbundels”, licht Henk toe.  Frisse herfstgeuren dringen mijn neus binnen. Goudgele bospaden wijzen ons de weg naar honderden herfstachtige natuurkunsten.  

,,Het Clingse bos is een eldorado voor paddenstoelen, zo’n 370 soorten zijn hier al gevonden’’
 

We zijn nog maar een paar tellen onderweg, of Henk duikt al snel van het pad af, het groene struweel in. Daar treffen we de sombere honingzwam, elfenbankjes, helmmycena’s en russela’s aan. De russela met zijn goudkleurige hoed weet zich goed te verstoppen tussen al die herfstbladeren. Wanneer we ons pad verder vervolgen, wijst Henk ons op de Amerikaanse eiken die als statige wachters het bos bewaken. De bladeren beginnen al mooi te verkleuren in de helderste goudtinten.
Reuzenzwammen en goudvliesbundelzwammen bij de beukenboom
,,Het Clingse bos herbergt een enorme variëteit aan bomen en planten. Zo tref je hier bijvoorbeeld zomer- en wintereiken aan, maar ook sparren en coniferen. Sommige bomen zijn al zo’n 150 jaar oud”, vertelt Henk terwijl hij verder op zoek gaat naar kleurrijke herfstobjecten in het bos. Omdat hij hier dagelijks rondstruint, kent hij het gebied als zijn broekzak. We banjeren door het bos, onder onze voeten knisperen de herfstbladeren en rollen we bijna weg over de vele eikels, ondertussen arriverend bij een immens hoge beukenboom, waar aan de voet reuzenzwammen als een indrukwekkende krans om de boom heen groeien. Ook de goudvliesbundelzwam staat in een paar mooie groepjes erbij. Groen mos en afgevallen bladeren zorgen voor een mooi herfsttapijtje. Op en top herfst hier! Een mede-excursiebezoekster breekt het vruchtvlees van deze zwam door midden, en voelt en ruikt: ,, Het lijkt wel op stukjes gekookte kip en de geur is van chloor!” Roept ze enthousiast uit en onze nieuwsgierigheid is gewekt. Met onze vingers strelen we het zachte vruchtvlees. Dit is paddenstoelen beleven én ontdekken in zijn puurste vorm!
Prachtige reuzenzwammen in het Clingse bos
,,De paddenstoel is eigenlijk de vrucht, waarvan de plaatjes, of de buisjes, heel belangrijk zijn voor de verspreiding van de sporen. Het eigenlijke lichaam bevindt zich onder de grond, het is een netwerk van allemaal kleine draadjes en heet de zwamvlok of mycelium. Het Zeeuws Landschap laat de bodem dan ook zoveel mogelijk met rust om het mycelium, die de paddenstoelen met elkaar verbinden, te behouden”, legt Henk verder uit. ,,Kijk, hier hebben we het geweizwammetje.” Helemaal laag op de grond, op een dode stronk, zien we kleine geweitjes als van een hertengewei. ,,De meeste paddenstoelen zijn eetbaar, boleten, bijvoorbeeld, kun je gewoon eten. Maar kijk uit voor de groene knolamaniet, die is zeer giftig!”
Henk vervolgt zijn pad en op zijn aanwijzing moeten we achter elkaar aan lopen. Dit om de paddenstoelen niet te vertrappen. ,,Hier heb je het echte hazenoortje.” Ik zie Henk in het gras wijzen. Ik kijk, maar kan alleen maar een paar dode bruine bladeren ontdekken, ze liggen verfrommeld bij elkaar. Wanneer ik buk, om het wat beter te zien, blijkt dat het echte hazenoortje te zijn! Zonder de tussenkomst van Henk, had ik er zo overheen gekeken! ,,Deze paddenstoel is uniek voor de paddenstoelenflora. Ze komt slechts op 7 à 8 plaatsen voor in Nederland, dus ook hier in de Clingse bossen.” Mede-excursiebezoekers met fototoestellen knielen neer in het gras, om deze unieke paddenstoel voor altijd te vereeuwigen. Maar terwijl de camera’s klikken en zoemen, heeft Henk alweer een andere paddenstoel gesignaleerd: de peervormige stuifzwam. Hij houdt de bolvormige paddenstoel tussen twee vingers vast en knijpt: een stofwolk ontsnapt. Wanneer Henk blijft knijpen, blijven de stofwolken maar komen. Wat een wonder dat zo’n kleine paddenstoel zoveel sporen kan produceren…

Tip: Heb je lekker gewandeld en ben je toe aan een lekkere hap of pure ontspanning? Bezoek dan eens Centrum Najade. Hier vind je rust in de sauna, pure culinaire verwennerij in het restaurant, én beauty in het schoonheidsinstituut. Ervaar de perfecte combinatie van ontspanning, gezelligheid en verwennerij bij Centrum Najade. Adres: Roskamstraat 44, Kapellebrug.

Lees ook: Gegluur in de natuur van 31 december 2014 

© Copyright Corawriter 2015

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten