dinsdag 1 april 2014

Goede tijden, slechte tijden bij slechtvalken in Axel

Tekst: Cora Verhelst


Stil en geruisloos is het, zo rond de watertoren bij Axel. De meditatieve stilte enkel onderbroken door het zachte geluid van fluitende vogels en het ruisende riet in het vroege voorjaar. Maar schijn bedriegt. Want bijna 60 meter hoog in een door mensen gebouwde nestkast, speelt zich het leven af van Alex en Alexia: al ruim zes jaar vaste bewoners van de watertoren.

Keuze uit 50 posities
 Het leven van deze slechtvalken wordt gevolgd door een webcam, waarvan de hoofdbestuurder Gilbert is: thuis in zijn gezellige woning gelegen aan een fraaie weg met oude bomen, volgt hij de dagelijkse bezigheden van deze bijzondere familie op zijn eigen computer:  ,,Kijk, zo’n vijftig posities zijn geselecteerd op de leefruimte van de vogels. Op dit moment is het vrouwtje Alexia volop aan het broeden, maar wanneer straks het jonge grut is uitgekomen en uiteindelijk gaat uitvliegen, kan ik de camera naar de desbetreffende positie draaien en inzoomen!” 

,,Het eerste eitje is op 26 februari in Axel gelegd en is daarmee het eerste slechtvalkenei van Europa.”
 
Foto: Dennie Vercruijsse
Als een procesoperator achter zijn paneel gaat Gilbert een drukke tijd tegemoet. Wanneer de kleintjes zijn geboren, zullen ze in eerste instantie nog veel in het nest verblijven, Alex zal dan af en aan komen vliegen met prooien, Alexia draagt de zorg voor het voeren van de kuikens. Maar wanneer het eerste dons verdwenen zal zijn en de vleugels volgroeid, zullen ze steeds vaker buiten het nest rond scharrelen. Voor de kijkers van de webcam is het dan boeiend om de ontwikkeling van de kleintjes te volgen. Voor Gilbert is dan de taak weggelegd om de camera regelmatig op het juiste beeld te focussen. 

Eerste slechtvalkeneieren van Europa
,,Ja ze hebben vroeg gepaard dit jaar, door de warme winter gierden de lentekriebels al door hun lijf. Het eerste eitje is dan ook al op 26 februari gelegd die snel werd gevolgd door nog drie eitjes. Het zijn de eerste slechtvalkeneieren van Europa van dit jaar,” zegt Elly Nijs vol trots, één van de vele vrijwilligers in en rond de watertoren, ,,we hebben het hier natuurlijk wel over de geregistreerde slechtvalken.” 
Wanneer er geen verstoring is van andere dieren of omstandigheden, alle eieren bij elkaar worden gehouden en alles volgens plan verloopt, is de verwachting dat het eerste eitje één dezer dagen zal uit komen.
 ,,Twee jaar geleden zijn er geen jongen geweest, een derde valk heeft toen voor onrust gezorgd tussen het Axelse slechtvalkenpaar. Er is behoorlijk gevochten, ja de natuur kan hard zijn.
Foto: Ronny Bouwens
Dit jaar bijvoorbeeld is er weer een derde valk gesignaleerd. Een gevecht in de lucht heeft ervoor gezorgd dat de indringer zwaar werd toegetakeld, we hebben er foto’s van dat hij op zijn rug naar beneden is getold en in het riet is gevallen. Nee, hij is sindsdien niet meer waargenomen bij het nest, naar alle waarschijnlijkheid is hij dood naar beneden gevallen of heeft hij tussen het riet het loodje gelegd, ” vertelt Gilbert verder. 




Slechtvalken in een poezenmand
Wie denkt dat Gilbert zijn slechtvalkenpassie zich alleen achter de pc afspeelt, slaat de plank behoorlijk mis: ,,Twee jongen zijn van de watertoren gevallen tijdens het tweede jaar van de ‘webcamopnamen’.” Leren vliegen bij vogels is net als leren lopen bij kinderen, het gaat met vallen en opstaan, of in dit geval, met vallen en weer wegvliegen. ,,Tijdens een fietsritje samen met mijn vrouw,” vervolgt Gilbert verder, ,, zagen we een van de vogels op het fietspad vlakbij de watertoren zitten. We hebben snel gehandeld door een jas over het slechtvalkenjong te leggen en hem op te tillen. Ik kon hem gewoon in mijn armen vasthouden en over zijn kopje aaien, ondertussen de watertoren in lopend. Met een poezenmand hebben we hem weer terug gebracht naar zijn nest. En de tweede vogel? Die was ondertussen op het stuur van mijn fiets gaan zitten, hij keek ons aan alsof hij wilde zeggen: ‘Ik wil ook mee!’” 
Het spreekt natuurlijk voor zich dat beide vogels met deskundige zorg en met hulp van Willy Vink* zijn teruggeplaatst in het nest bij de andere twee jongen. ,,Aan het einde van het seizoen zijn alle vier de jongen met succes uitgevlogen,” besluit Gilbert glunderend.  

Foto: Dennie Vercruijsse
Wil je ook het reilen en zeilen van deze bijzondere familie volgen? Met spanning afwachten wanneer het eerste eitje uitkomt? Het geluid van krakende en piepende wagens horen die deze vogels voortbrengen? Kijk dan op www.natuurkanaal.nl. Je hebt dan de mogelijkheid tot het selecteren van diverse broedwebcams. Voor de Axelse slechtvalken selecteer je uiteraard de volgende twee opties:
Watertoren (Axel)
Watertoren (binnen)


*Willy Vink is één van de vrijwilligers die zorg draagt voor allerlei taken die te maken hebben met de onderhoud van de nestkast en de leefomgeving van de slechtvalken.   
 
©

Geen opmerkingen:

Een reactie posten