zondag 23 maart 2014

Fly away


Het leven gaat meer over de reis dan
 over de bestemming
Wel eens gehoord van een vlindertrek? Echt waar die bestaat. En wel van monarch vlinders die met miljoenen exemplaren meer dan tweeduizend mijl van de Verenigde Staten en Canada naar de bergen van Mexico trekken. Het is een mirakel van instinct en overleven.  Een heel bijzonder natuurfenomeen, maar nog bijzonder is het boek van Mary Alice Monroe die aan deze trek een heel uitzonderlijk verhaal gekoppeld heeft over drie generaties vrouwen. Een drama. Eerlijk toegegeven, geef mij maar een psychologische thriller met een indrukwekkend slot. Vrouwenverhalen? Mij niet gezien. Maar deze vertellling moet je echt lezen. Deze schrijfster heeft mythen, vlindertrek en drie generaties vrouwen in één verhaal verweven. 
Dit boek vertelt de story over Abuela, Mariposa en Luz: een oma, dochter en kleindochter. De oma heeft de kleindochter opgevoed omdat de dochter spoorloos verdween. Luz, de kleindochter, is altijd in de veronderstelling geweest dat haar moeder was overleden, maar niets is minder waar. Wanneer de oma komt te overlijden, besluit Luz de geplande reis van haar oma naar de monarchvlinders in Mexico te maken. Zij neemt de urn van haar overleden grootmoeder mee en heeft de wens om haar as naar de geboorteplaats terug te brengen. De trek van de monarchvlinders gaat als een rode draad met de reis mee. Tijdens deze trip ontmoet Luz andere vrouwen die drastische beslissingen nemen die hun levens 180 graden doen draaien.
Helemaal indrukwekkend en emotioneel is het moment wanneer Luz het nieuws verneemt dat haar moeder nog in leven is. Na heel wat strubbelingen op de levensweg gepasseerd te hebben, bloeit de liefde tussen moeder en dochter op. Maar voor het zover is, brengt moeder Mariposa dochter Luz naar een heel bijzondere plek. Een plek die verbonden is aan de Monarchvlinders. Ik was toch even stil na het lezen van dit verhaal. Niet voor niets heeft Alice Mary Monroe, de schrijfster van dit boek, onlangs een literaire award gewonnen. Nieuwsgierig geworden naar deze schrijfster heb ik meteen het boek in de bibliotheek aangevraagd. Het bleek alleen niet in het Nederlands aanwezig te zijn maar in het Engels. Maar met Havo Engels op  zak, is het boek goed te lezen: ‘During their long migration, monarchs must stop to rest, feed and drink. They also seek protection and roost during storms or other adverse conditions. When conditions improve, they fly!’

Informatie over het boek:
Titel: The Butterfly’s daughter
Auteur: Mary Alice Monroe
382 pagina’s
ISBN 978-1-4391-7068-7
©

Geen opmerkingen:

Een reactie posten