maandag 14 april 2014

Kom op verhaal tijdens een natuurwandeling op het Cathelinehof

Fotografie: Ronny Bouwens

Er was eens….nee, er is een heel mooi hofje waar zo’n 104 verschillende soorten wilde bloemen bloeien, waar talrijke meidoorns in het voorjaar wit kleuren en waar vlinders, bijen en egels hun plekje vinden in dood hout. En waar mythen en sprookjes tot leven komen…

Een boompje kost 3 frank
Elk seizoen een wisselend bloemenpalet in het hofje
Het is een bewolkte zachte lentedag wanneer we het hofje van Marjolein van Viegen aan de Cathelineweg in Oostburg bezoeken. Als verhalenvertelster en gediplomeerd dierenpreparateur, leidt Marjolein ons rond in haar eigen gecreëerde natuurgebiedje. Zo’n 20 jaar geleden heeft ze deze groene parel samen met een woonhuis gekocht: ,,Het was een maïsveld, alleen de afscheiding tussen de tuin en het akkerveld bestond uit wat oude bomen, zoals een paar knoestige vlieren. Nieuwe bomen kopen is een behoorlijke uitgave, maar omdat ik op de hoogte was van een bomenkwekerij die failliet ging, kocht ik daar goedkoop mijn bomen in. Sommigen kostten maar 3 frank per boompje, dan dacht ik: doe er nog maar eentje!”
,,Zo'n 104 verschillende soorten wilde bloemen bloeien op het Cathelinehof"


Bloedmooie nachtvlinders
Het paradijsje is 2,5 hectare groot en bestaat voornamelijk uit frisgroene weilandjes met leuke doorkijkjes, romantische wandelpaden, interessante walletjes en paardenweitjes waar de madeliefjes rijkelijk bloeien. Dromerige poeltjes zorgen voor een voedzame habitat voor onder andere schrijvertjes, padden, salamanders en larven van libellen. Houtrillen bieden een onderkomen voor (nacht)vlinders, bijen, egels en konijnen. ,,'t Duumpje (een natuurorganisatie)besloot een nachtvlinderonderzoek te doen, ze hadden eierdozen neergezet, waar de nachtvlinders zich in nestelden. Ik dacht eerst, hoe saai is dat, die grauwe nachtvlinders, maar wist je dat daar de mooiste creaties van vlinders bij zitten,” aldus Marjolein.

Er was eens…
 Ronddwalend door het hofje, zien we een haag van meidoorns. De fleurige groene blaadjes en de knoppen die op springen staan, geven ons het gevoel dat het echt lente is. Ook een boomgaard mag niet ontbreken aan het lusthofje.
De boomgaard is nu in bloei
,,Dit is echt mijn blikvanger,” zegt Marjolein: ,,In het voorjaar bloeien hier de bloesems en in de zomer heb je een veld met een diversiteit aan wilde bloemen.” Verder kuierend komen we hier en daar wat wilgen tegen. Marjolein pakt een wilgentak vast: ,,Kijk, hier zie je de bloeiwijze van de wilg.” De bloemen lijken net mini conifeertjes. ,,Heb je wel eens gehoord van Vitus en Victoria? Er was eens….” En zo begint Marjolein het sprookje te vertellen over de wilgenboom.

 
 
Spiegeltje, spiegeltje in het water…

Al het sprookje van de narcis gehoord?
Al struinend door Marjoleins eldorado komen we bij haar nieuwste project aan: een oude caravan hoopt hier zijn pensioen verder door te brengen. Wie wil hier nou niet een middagje  bivakkeren, lopend in een ongerepte natuur met alleen het geluid van fluitende vogels en galopperende paarden op de achtergrond. ,,De caravan heb ik geruild voor een opgezette uil. Ik wil kinderfeestjes organiseren; kinderen kunnen dan hutten bouwen, lekker struinen in de natuur, knutselen of een spannende speurtocht lopen, voor elk wat wils! En hebben ze zelf ideeën? Ik sta overal voor open!” Verder kuierend door het lusthofje komen we bij een vijvertje aan omringd door narcissen. 
Spiegelend in het rimpelloze water zie ik daar mijn gezicht, of is het van een sprookjesfiguur? En jawel hoor, Marjolein, de verhalenvertelster, weet ons te boeien met de mythe over Narcissus die zichzelf wel heel mooi vond. We hangen wederom aan haar lippen…
Wil je ook het sprookje horen over de gierige graaf die nooit zijn rekeningen betaalde, over de verwaande Narcissus die zich spiegelde in het water om zijn schoonheid te bewonderen of over de vreemde familie die zelf bloemetjes maakte? Bezoek dan eens een natuurwandeling op het Cathelinehof aan de Cathelineweg 1 in Oostburg. De eerst volgende wandeling is op zondag 20 april. Het thema is dan Pasen. Opgeven op cathelinehof@gmail.com of 06-11286633.  
©Geen opmerkingen:

Een reactie posten