Heb je wel
eens gehoord van een zeeboerderij? Echt waar, ze bestaan! Weliswaar nog niet in
grote getale, maar wel al in Nederland. Wat is nou een zeeboerderij? Om het
eigenlijk heel kort en simpel uit te leggen: een zeeboerderij bevindt zich in
zee en in deze zoute biotoop wordt zeewier gekweekt. Want zeewier heeft de
toekomst! Men kan gebruik maken van zeewier als grondstof maar ook als
voedingsmiddel. Zeewier bevat namelijk eiwitten, wat een goede vleesvervanger
is.
Waarom een zeeboerderij?
Omdat
zeewier zoveel goede eigenschappen heeft, is men een proef gestart met het
kweken van dit vieze glibberige goedje. Want zeg nou eerlijk, erg aantrekkelijk
ziet het er niet uit. Maar wetenschappers van de universiteit Wageningen willen
met deze proef onderzoeken wat het perspectief is van deze alg op economisch en
productief gebied. En dan vooral natuurlijk of het op de langere termijn ook
rendabel is. Het voordeel van het kweken van zeewier is dat het gewoon in de
zee kan gebeuren en akkers worden daardoor gespaard.
Hoe ziet een zeeboerderij eruit?
De
onderzoekers van de universiteit uit Wageningen hebben vlotten in de zee
bevestigd. Deze vlotten zijn aan elkaar verbonden. Onder deze constructie worden
verschillende soorten zeewier aangebracht om te onderzoeken hoe ze het beste
kunnen groeien en bloeien.
Waar kan ik deze zeeboerderij
bewonderen?
In Zeeland!
En om precies te zijn op het eiland Schouwen-Duiveland. Vlakbij Serooskerke
richting Zierikzee heb je natuurgebied de
Schelphoek. Dit gebied is ontstaan door de watersnoodramp in 1953. De
ramp heeft een diepe geul geslagen door de toenmalige dijk heen, een kreek is
hier een overblijfsel van.
Waar kun je zeewier precies voor
gebruiken?
Zeewier is
te gebruiken voor brandstof en om margarine van te maken. Verder bevat het veel
eiwitten om andere voedselproducten van te fabriceren en je kunt er je tanden
mee poetsen! Handig wanneer je op vakantie bent aan de kust en je bent je
tandpasta vergeten. Tot slot wordt het in de chemie gebruikt om als grondstof
voor plastic te dienen. In de toekomst verwachten de wetenschappers dat zeewier
net zo’n belangrijk gewas gaat worden als rijst, tarwe en maïs.
Interessant en leuk om te lezen!
BeantwoordenVerwijderen