zondag 17 maart 2013

Zeeboerderij in zicht


Heb je wel eens gehoord van een zeeboerderij? Echt waar, ze bestaan! Weliswaar nog niet in grote getale, maar wel al in Nederland. Wat is nou een zeeboerderij? Om het eigenlijk heel kort en simpel uit te leggen: een zeeboerderij bevindt zich in zee en in deze zoute biotoop wordt zeewier gekweekt. Want zeewier heeft de toekomst! Men kan gebruik maken van zeewier als grondstof maar ook als voedingsmiddel. Zeewier bevat namelijk eiwitten, wat een goede vleesvervanger is.

Waarom een zeeboerderij?
Omdat zeewier zoveel goede eigenschappen heeft, is men een proef gestart met het kweken van dit vieze glibberige goedje. Want zeg nou eerlijk, erg aantrekkelijk ziet het er niet uit. Maar wetenschappers van de universiteit Wageningen willen met deze proef onderzoeken wat het perspectief is van deze alg op economisch en productief gebied. En dan vooral natuurlijk of het op de langere termijn ook rendabel is. Het voordeel van het kweken van zeewier is dat het gewoon in de zee kan gebeuren en akkers worden daardoor gespaard.

Hoe ziet een zeeboerderij eruit?
De onderzoekers van de universiteit uit Wageningen hebben vlotten in de zee bevestigd. Deze vlotten zijn aan elkaar verbonden. Onder deze constructie worden verschillende soorten zeewier aangebracht om te onderzoeken hoe ze het beste kunnen groeien en bloeien.

Waar kan ik deze zeeboerderij bewonderen?
In Zeeland! En om precies te zijn op het eiland Schouwen-Duiveland. Vlakbij Serooskerke richting Zierikzee heb je natuurgebied de  Schelphoek. Dit gebied is ontstaan door de watersnoodramp in 1953. De ramp heeft een diepe geul geslagen door de toenmalige dijk heen, een kreek is hier een overblijfsel van.
 Met behulp van een ringdijk  heeft men het wassende water getemd.  Een enorm caisson is te bewonderen die als doel had deze dijk te sluiten. Het gebied bestaat uit een binnendijkgedeelte en een buitendijkgedeelte. Vlakbij de dijk vind je een uitkijktoren met uitzicht over de Oosterschelde met aan de voet het caisson. Wanneer je van hieruit een stukje verder loopt, kom je bij de zeeboerderij aan. Verassend is het uitzicht op het eiland het Heertje, waar visdieven, dwergsterns en bontbekplevieren broeden.

Waar kun je zeewier precies voor gebruiken?
Zeewier is te gebruiken voor brandstof en om margarine van te maken. Verder bevat het veel eiwitten om andere voedselproducten van te fabriceren en je kunt er je tanden mee poetsen! Handig wanneer je op vakantie bent aan de kust en je bent je tandpasta vergeten. Tot slot wordt het in de chemie gebruikt om als grondstof voor plastic te dienen. In de toekomst verwachten de wetenschappers dat zeewier net zo’n  belangrijk  gewas gaat worden als rijst, tarwe en maïs. 

1 opmerking: