zaterdag 20 mei 2017

Bezoek Damme met zijn historische stadhuis, Brits ogende kerk, vele boekhandels en romantische wallen


Onze-Lieve-Vrouwekerk in Damme
Wie houdt van cultuur, natuur, literatuur en lekker eten, moet zeker eens Damme bezoeken,  gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Dit historische stadje herbergt gebouwen en huizen met de uitstraling uit een ver verleden. Zo dateert het stadhuis uit 1464-1468. Hier houden stenen figuren voor eeuwig de wacht over het polderstadje. De uit de 13e eeuw afkomstige Onze-Lieve-Vrouwekerk doet met de stompe toren bijna Engels aan. En dan heb je nog de Schellemolen. Die staat hoog boven zijn directe omgeving naast de Damse Vaart op één van de meest pittoreske plekjes van Damme. Een zeer fotogeniek plekje! Om de mooie omgeving van Damme te beleven, is een wandeling over de wallen zeker aan te raden! Wandel je met ons mee? 

Wanneer je het vestingstadje uitloopt, kun je de skyline vanuit het polderlandschap bewonderen: de imposante kerk, het historische stadhuis en de markante molen geven het plaatsje extra cachet. Wandel de brug over en neem het pad naar rechts de wallen op. Even verderop plof je neer op een bank ondersteund door een majestueuze boomstam. Hier ben je één met de natuur! De wallen glooien zachtjes verder, een watertje doorklieft hier het groene landschap. Het gewelfde godshuis is nu echt goed zichtbaar. Met de bloeiende reuzenbalsemien op de voorgrond ziet het er weer pittoresk uit! Kijk uit dat je hier niet wordt beschoten want als je de rijpe vruchten van deze zomerbloeier aanraakt, worden de zaden met een kracht weg geknald. Je bent dus gewaarschuwd!

De meer bravere smeerwortel laat zijn klokjes vrolijk bungelen terwijl een koolwitje vrolijk fladdert tussen het hoge gras. Het graspad draait naar rechts, hier zien we de gele dopjes van het boerenwormkruid. Wanneer je weer terug arriveert in de bebouwde kom geven verkeersborden de richting aan naar Lapscheure en het mondaine Knokke-Heist.
De Schellemolen in Damme
Het pad buigt naar rechts en we kuieren het tweede bruggetje over dat ons een mooi uitzicht biedt op statige populieren en het polderlandschap. Even verderop gaan we het groen weer in en lopen we onderdoor de populieren en zien dromerige koeien grazen in het landschap. Een ‘fitnesskoe’ ziet er opmerkelijk gespierd uit en lijkt zo uit de sportschool weggelopen te zijn. Wanneer het pad zich weer naar rechts afbuigt hebben we een eindeloos uitzicht waar fietsers het landschap doorkruisen. Rechts opnieuw uitzicht op de kerk en de karakteristieke molen. Deze historische tweeling is een mooie afsluiter van onze wandeling over de wallen. Maar ons bezoekje aan Damme is nog lang niet voorbij! De dorstige en hongerige bezoeker aan Damme kan hier zeker zijn hart ophalen in de gezellige restaurantjes, lunchrooms en cafeetjes. En snuffel daarna maar eens in één van de vele tweedehands boekhandels die Damme rijk is. Hier ontdek je echt alle genres die maar in de boekenwereld te vinden zijn! 
 
Lees ook:
Provins: Middeleeuwse ommuurde stad herbergt historische elementen en een verrassende rozentuin van donderdag 17 maart 2016
 
Copyright  © Corawriter 2017 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten