woensdag 23 januari 2013

Authentieke winterwandeling WSV Zelden Rust in Axel


Authentieker kan het bijna niet: een knusse winterwandeling in de sneeuw met erwtensoep verzorgd door Wandelsportvereniging Zelden Rust in Axel op 19 januari 2013. In het kader van Axel 800 een tweede evenement om aan mee te doen! Met een opkomst van zo’n 600 deelnemers kan de vereniging tevreden terug kijken op deze sfeervolle winterdag. Uit de keuze van 7, 14 en 21 km is er voor iedereen een passende afstand voor jong en oud, voor de beginneling en de al meer ervaren loper. De meeste wandelaars hebben zich tussen 10 uur en 13 uur gemeld. Fons Schuurbiers, de secretaris van de wandelclub legt uit: ‘Wij organiseren drie wandeltochten per jaar en regelmatig bieden wij bustochten aan. Die hebben als doel deelnemen aan wandeltochten van Belgische clubs. Dit doen we tegen een scherpe prijs.’ Om lid te worden betaal je 12,50 Euro per persoon per jaar en elk volgend lid uit een gezin en kinderen tot 16 jaar betalen respectievelijk 9,50 en 7,50 Euro per persoon per jaar.

Voor alle afstanden geldt hetzelfde startpunt, namelijk het cultureel centrum De Halle aan de Rooseveltlaan. Een achttal vrijwilligers zorgt voor een hapje en een drankje in de vorm van diverse warme dranken zoals thee, chocomel en soep maar ook koude dranken zoals cola, sinas en trapist zijn volop aanwezig. Om de honger te stillen, zijn broodjes met ham en kaas gesmeerd.  De sfeer is gezellig en warm. Wandelaars wisselen enthousiast met elkaar hun ervaringen uit. Wat een saamhorigheid! Een tussentijdse stop met stempelpost is in verenigingsgebouw ‘De Boemerang’. Netty uit Hulst is samen met een vriendin hier neergestreken. Ze zijn halverwege hun tocht van zeven kilometer: ‘Ik loop vaker mee met tochten georganiseerd door wandelclubs. Meestal met mijn man maar vandaag loopt een vriendin mee. Het leuke van deze tochten vind ik dat je op plaatsen komt die je normaal gewoon met je auto voorbij rijdt. Bovendien zijn de tochten met rode pijlen heel duidelijk aangegeven. Ook de controleposten zijn een uitkomst: even gebruikmaken van het toilet of bijtanken met een drankje. Het kan allemaal! Ik vind de tocht door het bos ontzettend bijzonder vooral nu met de sneeuw.’ Op de vraag wat ze eraan gedaan heeft om zich warm te houden, antwoordt ze: ‘Ik heb een thermohemd aan en ik draag tijdens het lopen een muts met zijkleppen.’

Tip van Netty:
Kijk op www.marching.be: 
de meest complete wandelkalender

De wandeling van 14 km leidt voornamelijk langs de grote kreek naar het motorcrossterrein en de schaatsbaan met schaatsers. Winterse activiteiten ten top!  Wanneer we de bocht na de schaatsbaan voorbij zijn, wordt met rode pijlen de tocht bij de picknickbank linksaf vervolgd. Langs een smal paadje staan kaardenbollen besneeuwd met witte toppen. Even verderop wordt het pad geflankeerd door rietstengels. Al wandelend langs het zweefvliegveld passeren we hazelaars en sleedoorns.
De laatst genoemde struik zal over enkele maanden  haar witte bloemetjes geven. Halverwege het vliegterrein geven de rode pijlen aan om rechtsaf te gaan. Eikenbomen en berkenbomen voeren in het bos de boventoon. Regelmatig worden op deze plaats reeën gespot. Ook passeren we enkele natuurkunstvoorwerpen van Hans de Ruijter en Peter Clijsen. Het gedeelte van dit bos wordt niet voor niets het kunstbos genoemd! Via de Kanaalkade en de Zuidsingel met het eindpunt de Halle is het eerste gedeelte van de tocht ten einde. Het tweede gedeelte voert voornamelijk door de stad Axel zelf en je passeert een stukje van het Axelse Bos met de tennis- en  voetbalvelden.
Veel vrijwilligers zijn op de deze koude winterdag ingezet, zo ook Frans en Adriënne. Zij bemannen de post bij de Boemerang: ‘Wij zijn sinds drie jaar lid van deze wandelvereniging. Voornamelijk voor de sociale contacten en we vinden het leuk dat er vaak naar België uitgeweken wordt om aldaar  te gaan wandelen op bekende en minder bekende plekken. Ik weet nu plaatsen veel beter te liggen dan voor mijn periode met de wandelclub. Met de TomTom gaat er een wereld voor je open!’ Aldus een lachende Frans . Adriënne vult aan: ‘Ook vinden we het erg leuk om prachtige natuur te leren kennen en de tochten zijn goed georganiseerd. Meestal lopen we 15 tot 20 km. We doen veel leuke contacten op en leren van andere wandelclubs hoe we dingen  moeten aanpakken!’
Ben je ook een fervent wandelaar en wil je wel eens een ander rondje lopen dan je dagelijkse tripje in je eigen stad op dorp? Geef je dan op bij Fons Schuurbiers, secretaris van Wandelsportvereniging Zelden Rust. Meer informatie kun je vinden op www.wsvzeldenrust.nl.

Wist je dat het eerstvolgende Axel 800 evenement wordt georganiseerd op 26 januari aanstaande? Loop de route langs diverse kerkgebouwen volgens het kerkenpad. Mis ook dit voorjaar en deze zomer de demonstraties van historische zweefvliegtuigen en optredens van dansers en zangers niet! Lees meer over deze activiteiten op de website van Axel800, www.axel800.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten