donderdag 19 oktober 2017

Laat je verwonderen over de kraanvogels in Frankrijk bij Lac du Der


Kraanvogels landen op de slikplaten bij Lac du Der
Fascinerend en indrukwekkend is de grote trek van de kraanvogels, die start vanaf hun geboortegrond in de Scandinavische landen met als eindpunt Zuid-Afrika. Om deze lange en vermoeiende tocht te onderbreken, nemen ze een tussenstop bij Lac du Der: een kunstmatig meer met een belangrijke functie; zorgdragen voor het juiste waterpeil in de Seine. Dit om te voorkomen dat de inwoners van Parijs en omliggende dorpen en steden natte voeten krijgen. Naast deze belangrijke taak is dit meer inclusief bewoners een prachtig natuurgebied van een ongekende schoonheid en met een bepaalde dynamiek, waar dus elk najaar duizenden kraanvogels neerstrijken. De slikplaten, die in de zomer onder water staan, zorgen voor belangrijke slaapplaatsen voor veel kraanvogelfamilies. Nog voor het ochtendgloren trekken ze in groepen naar de weilanden en de maisvelden om daar hun voedsel te verorberen. Zorg dat je erbij bent, want deze magnifieke vogels bezorgen een prachtig schouwspel zo vliegend in de vroege frisse ochtenduren met wisselende kleurschakeringen aan de hemel. Aan het eind van de middag keren ze terug naar de slikplaten.
Geniet van hun landingen, die door hun gracieuze vleugelbewegingentechniek op een balletvoorstelling lijken. Uitgevoerd in het uitgestrekte decor van het Lac du Der-Chantecoq. Het ‘groe groe’ geluid dat ze hierbij produceren, maakt het mystieke sfeertje helemaal compleet. Rond oktober/november landen hier zo’n 20.000 vogels. Sommige plakkers blijven, anderen vliegen door naar het zonnige zuiden. In maart keren ze weer terug naar het noorden, naar de vruchtbare gronden waar de gevleugelde families weer verder uitgebreid worden!
Maak kennis met deze opmerkelijke vogel met een vleugelspanwijdte van wel 2 meter breed, zijn grappige rode kapje en flamboyante staart!

Ook te spotten bij Lac du Der: zeearend, zilverreiger, knobbelzwaan, kuifeend en nog veel meer!
© Copyright Corawriter 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten