vrijdag 15 januari 2016

Winterwandeling in natuurgebied Oranjezon: knoestige bomen versus zacht rendiermos


Tekst:                   Cora Verhelst
Fotografie:         Ronny Bouwens
 

Beleef natuurgebied Oranjezon, een heel afwisselend kustgebied, met reeën en damherten, krachtige konikpaarden en schattige shetlandpony’s. Maar ook knoestige naaldbomen, omgeven met zachte tapijtjes van rendiermos, zijn hier te bewonderen. Geniet van panoramische uitzichten en ga op zoek naar zonnende schildpadden. Struin je met ons mee door struwelen, naaldbos, loofbos, duingrasland en duinen?
Natuurgebied Oranjezon, een duingebied op Walcheren (Zeeland) met een diversiteit aan vegetatie, ligt tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle in, en is zo’n 400 hectare groot. Natuurherstelprojecten zorgen voor de terugkeer van zeldzame planten, zoals borstelbies, geelhartje, dwergzegge, melkkruid en dwergvlas. Tijdens deze winterwandeling natuurlijk niet veel van te zien, maar wel een reden om hier in de zomer nog eens terug te keren. 

Het is 27 december, ‘derde Kerstdag’ en de lucht is grauw en somber. We starten de wandeling bij de ingang van natuurgebied Oranjezon, waar het station als stille getuige staat, dat diende voor de waterwinning in het waterwingebied, dat Oranjezon ooit was. Het terrein is daarom nog steeds in eigendom van Delta N.V. (de vroegere Waterleidingsmaatschappij) en de Rijksoverheid, maar stichting Het Zeeuwse Landschap beheert het glooiende duinlandschap sinds 2002. Wanneer we het pad bewandelen, variërend van zand, gras en schelpen, ontdekken we het draineerkanaal dat in 1920 in gebruik werd genomen.
Het draineerkaneel
Het water dat uit de duinen van goede kwaliteit was, werd op deze manier onttrokken uit dit gebied en verder getransporteerd. In het kanaaltje zien we houten palen waar, als je geluk hebt, schildpadden op liggen te zonnen. Ooit door iemand uitgezet en nu een grappige bezienswaardigheid in Oranjezon. Aan de oever van het kanaal groeit in de zomer de watermunt die zoet van smaak is.

Via een schelpenpad, geflankeerd met kale bomen, nemen we de bocht naar links. Sporen in het zand wijzen erop dat hier onlangs herten hebben gelopen. Het prikkeldraad, dat het pad scheidt van het graslandschap, ziet er al behoorlijk verfomfaaid uit. Tja, herten laten zich hier niet door tegenhouden. Ook konikpaarden met hun krachtige uitstraling, zijn in Oranjezon te bewonderen. In het landschap ontwaren we een soort van partytafel. Een zuil met een plat rond plateau dient als meetmateriaal voor cartografen. Al verder wandelend moeten we een behoorlijk klimmetje maken. Bovenaan de zandachtige top hebben we een schitterend uitzicht over het begrazingsgebied van de konikpaarden. Afkomstig uit de Betuwe, zorgen ze hier voor natuurbeheer. Dankzij hen, wordt de aarde op een natuurlijke manier omgewoeld, zodat nieuwe planten weer de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen. Zo blijft er een afwisselende vegetatie. De paarden zijn volledig selfsupporting en zorgen tegelijkertijd voor een stoere sfeer in het gebied.

Wanneer we verder het pad vervolgen slingert het kanaal zich door het duinlandschap. Het pad is enigszins van historische waarde. Na de bombardementen in Middelburg is het puin hier op de paden achtergelaten.
Ondertussen genietend van al de naaldbomen ontdekken we wissels van herten, maar ook hun slaapplaatsen. Onder het struweel zien we natuurlijke bogen waar ze zich heerlijk onder kunnen verschuilen. Konijnen- en hertenkeutels liggen in groepjes bij elkaar. Wist je dat je hertenkeutels van konijnenkeutels kunt onderscheiden doordat het hertenkeutel eindigt op een puntje?
Het landschap toont kleurloos maar hier en daar ontdekken we rode accenten van de rozenbottel. Het is voornamelijk voor vogels een voedzame vrucht om de winter mee door te komen. Ook het duindoorn met zijn prachtige oranje bessen, vol met vitamine C, zorgt voor een kleurrijke explosie in het ruige landschap. Amerikaanse vogelkers, abelen, te herkennen aan de wybertjes op hun stammen, esdoorns en sparren, zijn hier rijkelijk aanwezig.
Rendiermos wordt ook wel 'geweitjesmos' genoemd
Het rendiermos, of ook wel ‘geweitjesmos’ genoemd, is hier door de natuur in grote tapijten uitgerold. Een panoramisch uitzicht biedt ons de gelegenheid om ver te kijken: het Veerse meer, de zee, het pittoreske dorpje Vrouwenpolder, windmolens en zelfs de industriële objecten van megaconcern Dow, zijn hier in één vergezicht te aanschouwen. Nadat we al heel wat duinen hebben afgestruind, stuiten we op een wachthuisje midden in het bos. Dit schattige ‘peperbusje’ diende in W.O.I als uitkijkpunt richting het strand en de zee om de aankomende vijand op tijd waar te nemen. Nu, als historisch element midden in dit natuurdecor, kunnen we constateren dat de duinen zich al ver uitgebreid hebben…

Wil je ook eens de slingerende paden in dit magnifieke duinlandschap bewandelen? Op zoek gaan naar herten of hertensporen? Een dik donzig matras van rendiermos beleven en je vergapen aan eindeloze zeegezichten? Maak dan eens een winterwandeling in natuurgebied Oranjezon. Struin, ontdek en beleef!
Ook eens je kennis uitbreiden over de natuur? Of boeiende workshops meemaken en bijzondere excursies meebeleven? Kijk dan op de website van stichting Het Zeeuwse Landschap: www.hetzeeuwselandschap.nl.
Natuurgebied Oranjezon
Koningin Emmaweg 26
Vrouwenpolder
 
Het toegangsbewijs kost 1 euro en is ter plaatse te koop. 

Tip: Lees ook Catching the Geocacher van januari 2014 

© Copyright Corawriter 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten