zondag 5 januari 2014

Catching the Geocatcher

Wil je ook eens heerlijk struinen in de bossen? Rondkijken naar wilde dieren zoals de wolf, de ram, de beer en de haas? Ga dan op zoek naar de schat van Reinaert de Vos. Of, doe zoals ik, loop mee met geocacher Ronny Bouwens, of kan ik beter zeggen Ronny de Vos?

Ontdek de bijzondere 'schatten' in het bos
Met mijn bergschoenen aan en gewapend met een dikke winddichte winterjas volg ik de geocacher, zigzaggend door de natuur in de Braakmanbossen bij Hoek, want de route loopt niet altijd over de gebaande paden. Ondertussen rondkijkend of ik nog wat kan ontdekken in de natuur. Gelukkig is het droog, de lucht toont verschillende schakeringen aan blauw, grijs en wit. De bomen zijn helemaal kaal maar hebben al knoppen ter voorbereiding op de lente die straks gaat komen. We lopen over een karrenspoor, geelkleurig riet zorgt voor een kleurrijke onderbreking in de natuur. Het is winter, we kunnen dus wat dat betreft niet veel meer verwachten. Alhoewel, als je je ogen de kost geeft, valt er af en toe wat te ontdekken: een berkenboomstammetje met bekermos en gele paddenstoeltjes of het zachte gehinnik van paarden op de achtergrond.


,,Het leuke aan dit schatzoeken is dat je lekker in de natuur bezig bent en op plaatsen belandt waar je normaal nooit komt."


 Ronny, de geocacher, houdt abrupt zijn pas in, ondertussen zijn gps ontvanger raadplegend. Ik kijk op het kleine minischermpje mee dat lijkt op het monitortje van een mobiele telefoon. Ik zie op een klein plattegrondje waar we nu staan en met behulp van een pijltje  geeft hij richting aan waar de ‘speurder’ naar toe moet. ,,Luister,” verduidelijkt Ronny, ,, hij geeft een piepje wanneer je er dichtbij bent.” We struinen kriskras door een hoog veld met gras en stekelige bosjes.
Het opschrijven van het cijfer van de schat
Ik moet moeite doen om de geocacher bij te houden. Want eenmaal zijn schat op het spoor, is hij niet meer te houden. Terwijl we rondbanjeren door het struikgewas, hoor en zie ik eenden overvliegen, het zachte gekeuvel zorgt voor een gezellige sfeer in dit Braakmangebied. Bij een bosje met wat hogere takken, houdt de schattenzoeker even halt, door het dichte struikgewas zoekt hij de boom af: ,,Het valt niet altijd mee,” verzucht hij, ,,maar als je de cache eenmaal gevonden hebt, is de voldoening des te groter. Het leuke aan dit schatzoeken is dat je lekker in de natuur bezig bent en op plaatsen belandt waar je normaal nooit komt, het zoeken, iets vinden met een verhaal erachter, daar doe je het voor, “ verklapt Ronny, geocacher sinds juni 2013 en al 131 caches op zijn naam. Ik zie dat hij ondertussen de cache tussen duim en wijsvinger enthousiast naar boven houdt: ,,Weer een dier van het Reintje Vos verhaal gevonden: de kater. Elk dier heeft een nummer, die moet ik opschrijven, verder verwijzend waar ik de schat van Reintje kan vinden!”
De wolf is gevonden
Aldus de enthousiaste geocacher. Terwijl ik snel wat foto’s neem van het ‘moment suprême’ hoor ik op de achtergrond het gekir van een fazant en het gegak van ganzen. Eigenlijk best gezellig zo, lekker de natuur in, ondanks dat het winter is, op zoek naar denkbeeldige wilde dieren. Rond mij heen kijkend, ondertussen genietend van de bloeiende els, ben ik weer bijna mijn ‘schattenzoeker’ kwijt. Hup weg is hij, op zoek naar de volgende cache: met mijn laarzen soppend over een modderig pad, ontdek ik mijn speurder bovenop een bult: ,, Hier is het ook mooi, “ zegt Ronny, ,, je hebt een prachtig uitzicht over het Braakmangebied, wacht, ik neem gelijk een foto.” Met zijn armen gebarend om zich heen, duidt hij zijn kijkrichting aan. Ik hoor ganzen giebelen. De route verder vervolgend dwars door hoge grassen, bosjes, bramenstruiken, kriskras door het krekengebied vangt de schattenzoeker uiteindelijk al zijn wilde dieren. Tenslotte alle cijfers gevonden, wijst de oplossing je definitief de weg naar de schat van Reintje de Vos.
Bij het verlaten van ons struingebied, begint de schemering langzaam in te vallen. Boven het poldergebied geniet ik na van goudgele banen in de lucht, de zon gaat langzaam onder….

Nieuwsgierig geworden naar het geocachen? Meld je dan aan op de volgende site: www.geocaching .com en volg de instructies. Daar vind je ook de gegevens voor het vinden van de caches (schatten).

Wat is geocaching?
Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos of kokertje met daarin een logboek, en verder eventueel een aantal leuke voorwerpen om te ruilen.
Met zijn hand-GPS (al voor 100€ verkrijgbaar) bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats, die hij vervolgens publiceert op de Geocache-website www.geocaching.com. Anderen lezen die coördinaten en kunnen op zoek gaan naar de cache ('schat').Vervolgens loggen ze hun bezoek op de speciale cache-pagina om hun bezoek kenbaar te maken.

Bron: www.geocaching.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten