zaterdag 15 december 2012

Zatte bramen


December. Een sombere koude grijze regenachtige dag. Ik lig in bed als een rups in een cocon.  Het dekbed tot mijn oren opgetrokken. Ik hoor de wind langs de ramen gieren. De daglichtwekker begint flauw te schijnen. Wanneer het licht op zijn felst is, is het half zeven. Tijd om op te staan. Als een vlinder in het zachte warme voorjaarszonnetje fladder ik mijn bed uit. Daarna gaat alles snel. Ik ren naar de badkamer, neem een heerlijke verkwikkende douche, kleed mij aan en ontbijt snel. Want vandaag…..vandaag is het 1 december. Precies twee maanden geleden kwam ik thuis van een ochtendje buiten met een emmertje roodzwarte rijpe bramen. Onder de schrammen en blauwe plekken maar voldaan met de hoeveelheid oogst. Vandaag ga ik voor de tweede keer de  bramen oogsten.
Hun lange bad in een weckpot met brandewijn, kandijsuiker en kaneelstokjes is nu tot een einde gekomen. Ze mogen uit hun donkere gevangenis verschijnen die mijn zolder tijdelijk voor hun was. Op de vliering aangekomen schuif ik de daglichtwerende luiken open. Ik pak de twee glazen weckpotten. Stof dwarrelt op. De zatte vruchtjes dansen levendig voor het glas  door de onverwachte beweging. Terug beneden aangekomen scheid ik ze van de alcohol. Van een kilo bramen, oogst ik vandaag meer dan twee liter bramenlikeur. Dit komt neer op tachtig borrelglaasjes. Dat is ruim twee lange wintermaanden elke dag een borrelglaasje drinken. Proost!
Zomaar een weetje….
Wist je dat het heel eenvoudig is om bramenlikeur te maken?
Hier volgt het recept voor ruim 1 liter bramenlikeur:
-          500 gram bramen
-          250 gram bruine kandijsuiker
-          2 vanillestokjes
-          1 liter aanmaakbrandewijn of wodka
-          1 weckpot
Was de bramen grondig en gooi ze in de weckpot. Voeg de kandijsuiker en het merg van de twee vanillestokjes toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg tot slot de aanmaakbrandewijn toe. Sluit de weckpot goed af en zet hem minimaal twee maanden op een donkere plaats. Na deze periode kun je de substantie zeven. Schenk het overgebleven vloeistof in een fles.  Drink de bramenlikeur lekker koud en/of met een ijsblokje. Ook heerlijk in de yoghurt of over ijs.

Zomaar een spreekwoord uit de oude doos….
Wie bang is voor bramen moet uit het bos blijven:
Aan een karwei dat men niet kan voltooien, moet men niet beginnen.

Zomaar een  beetje geschiedenis….
Monniken vervulden eeuwen geleden de taak van huisarts en apotheker. Zo ook in Amsterdam. Ze experimenteerden veel met tincturen en elixers op basis van de tot dan toe verkrijgbare kruiden en brandewijn. Dat resulteerde in een uitgebreid assortiment medicinale dranken die een gunstige uitwerking hadden op het Amsterdamse ziekteverzuimpercentage.

Zomaar wat bramen internationaal….
Wist je dat bramen ook in Mexico geproduceerd worden? Echter door overproductie zijn de prijzen van de Mexicaanse bramen fors gedaald.  De prijsdaling kan voorkomen worden door promotie van deze vruchten in het buitenland. Dit ter verbetering van consumptie in het buitenland zodat de prijs weer normaal wordt. 

Benieuwd naar nog meer 'Zatte Bramen' verhalen? Bestel snel 'Zatte bramen en andere sfeerverhalen' bij www.boekscout.nl. Leuk om zelf te hebben maar nog leuker om cadeau te geven!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb vanavond van mijn eerste brouwsel kunnen genieten en dat was het dus ook letterlijk. Ik heb wel kleine aanpassingen gedaan w.o. de extra toevoegingen: kruidnagel (3), stukje steranijs (1/3 van een ster), 1 kaneelstokje en 1 piment korrel. De bramen waren iets meer dan voorgeschreven maar van zeer goede en rijpe kwaliteit (wilde klimbraam van eigen tuin).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Aart,
      Wat leuk! Geniet er nog van tijdens de komende winteravonden. En bedankt voor de tip van de toevoegingen. Gaan wij ook eens proberen!

      Verwijderen