zaterdag 3 juni 2017

Orchideeën in de Braakman sluiten voorjaar kleurrijk af


Het is al wat later in het voorjaar. Grassen wuiven je tegemoet, boterbloemen, klaprozen en margrieten sieren de graskanten op. Maar ver weggestopt van de bewoonde wereld bloeien  kleurrijke toortsen in bloemenweiden van natuurgebied Braakman Noord: orchideeën in diverse paarse kleurnuances zijn hier te bewonderen.
Het is 30 graden en het voorjaar legt een warme deken over het land. Erik Schram, boswachter van Staatsbosbeheer, laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en neemt ons mee naar Braakman Noord waar de orchideeën zich van hun mooiste kant laten zien. Het is wel te hopen dat het snel gaat regenen, want deze zeldzame bloeiers, die maar enkele weken per jaar bloeien, houden van natte voeten! Het is ook daarom dat ze in dit natte gebied zo talrijk voorkomen.
Zeldzame orchideeën bloeien nu volop

Voornamelijk de gevlekte rietorchis, keverorchis, gewone rietorchis, bijenorchis en moeraswespenorchis hebben in de Braakman hun stek gevonden! ,,Natuurgebied de Braakman werd in 1952 afgesloten van de Westerschelde. Momenteel is het een divers gebied met open water, loof- en naaldbomen en zeldzame orchideeën,” vertelt Erik Schram, boswachter bij Staatsbosbeheer sinds februari 2016. ,,Het beheren en onderhouden van dit gebied is heel erg belangrijk. Doen we dat niet dan verdwijnen de orchideeën doordat andere plantensoorten te veel overheersen. Sinds kort zijn we met een proef gestart. We hebben de harlekijn, ook een orchidee, ingeplant op een plek van enkele vierkante meters. Onlangs ontdekten we dat zijn verspreidingsgebied groter wordt.”


Terwijl we het natuurgebied intrekken met een groep van zo’n negen man zien we boterbloemen welig bloeien. Opvallend zijn de vlinders die op deze zonnige dag profiteren van de zalige warmte. De zomerzotheid in hun hoofdjes, fladderen ze vrolijk langs ons heen. We signaleren veel blauw getinte, dit moet het boomblauwtje zijn of is het zijn tweelingbroertje het icarusblauwtje? Intussen door de  fladderende vlinders door laverend, wijst Erik ons op een opening tussen het groene struweel: ,,Koeien verschuilen zich hier voor de weerselementen. Ze maken tunnelstelsels in bosjes.” Wanneer we een klaphek passeren, wachten talrijke boeketten smeerwortels ons op. Deze plant met zijn hangende bekertjes bloeit tot laat in de zomer in de kleuren wit, roze en paars. Een medicinale plant, want in vroeger tijden werden de wortels gebruikt om diverse kwalen van gewrichten te bestrijden.


Kleuren variëren van hagelwit tot dieppaars
De stilte van de natuur is hier duidelijk te horen: een koekoek verraadt zijn aanwezigheid en laat ons op deze zomerdag, hoewel het eigenlijk nog voorjaar is, zijn eigen geluid als een echo ervaren. We voelen de hitte als een warme jas om ons heen. Gelukkig verschijnt sluierbewolking aan de blauwe hemel die als een natuurlijke parasol fungeert. Terwijl we door het weelderige landschap van struiken met watervallen van wilde roosjes, talrijke vlierstruiken met zijn roomwitte schermen en de bramenbloesems struinen, afgewisseld met open stukken kreek waar bergeenden, kieviten, wilde eenden en zwartkopmeeuwen zich ophouden, naderen we de bloemenweide. In dit vochtige open landschap bloeien de paarse orchideeën samen met de gele ratelaar. Het zacht verende grasland nodigt ons uit om deze bijzondere natuur te bewonderen. Zoemende bijen zweven van de ene ratelaar naar de andere. Hier ervaar je de zomer die met rasse schreden dichterbij komt!

Wil je ook een excursie van Staatsbosbeheer bijwonen? Grijp je kans op zaterdag 24 juni aanstaande. Loop met de midzomernachtwandeling mee door Braakman Noord. Tijdens deze avond gaat de boswachter samen met jou vleermuizen spotten, uilen beluisteren en worden er spannende nachtverhalen verteld!

Tijden: 21.00 uur tot 23.00 uur
Start: Braakmanboerderij, Braakmanweg 5 te Biervliet

Lees ook:
Ontdek de dynamische geheimen van natuurgebied de Braakman van 15 september 2016

© Copyright Corawriter 2017


Geen opmerkingen:

Een reactie posten