zaterdag 12 november 2016

Van bos tot meer en van kasteel tot kathedraal: maak kennis met hun markante bewoners!

Tekst: Cora Verhelst
Foto:  Ronny Bouwens

Heb jij ook de wintertijd ingeluid? Je al voorbereid op het komende najaar? Wachtend op herfststormen, hagelbuien en harde vrieskou. Je laatste zandkorrels van tussen je tenen gespoeld en handschoenen, dassen, mutsen en al die winterattributen weer voor de dag gehaald? Een warme kop geurende chocomelk voor je neus gezet en je fleecedekentje over je heen gespreid? Wel heel jammer, want het weer doet nog niet echt winters aan. Het najaar laat zich van zijn mooiste kant zien. Zijn humeur is zelfs van een heel zonnig karakter. Het landschap hult zich in een gouden gloed met prachtige herfstkleuren van fel roze tot warm rood en van okergeel tot chocoladebruin. Kastelen met hun historische bewoners wachten op jouw komst en kathedralen glimmen in de najaarszon! Een mooie reden dus om er zeker nog eens op uit te trekken! En ik weet waar naar toe! Want ik breng jou naar het hoogst gelegen bos van Nederland, het grootste middeleeuwse kasteel van Europa, naar het mooiste en één van de grootste kathedralen van Frankrijk, en naar een bijzonder kunstmatig Frans merengebied, waar duizenden indrukwekkende kraanvogels een tussenstop maken, alvorens verder te trekken naar het warme Afrikaanse zuiden!


Tip 1:
Maak een wandeling door het Vijlenerbos: het hoogst gelegen bos van Nederland
In het uiterste zuidelijke puntje van Nederland (Limburg) ligt het Vijlenerbos. Een heel bijzonder gebied omdat het hier om het hoogst gelegen bos van ons land gaat, én waar sinds een aantal jaren de wilde kat rondstruint.


De hellingen zijn licht glooiend en hobbelig, een stevig paar wandelschoenen zijn hier wel aan te raden! Want het parcours is dan weer klimmend, en dan weer dalend. Ondertussen geniet je van prachtige vergezichten die een kopie lijken te zijn van Klein Zwitserland in Frankrijk.
Het Vijlenerbos: het enige gebied in Nederland waar
de wilde kat zijn habitat heeft
In het najaar kleuren de bomen goudgeel  en zorgt de zon voor een prachtig zacht licht over de heuvels. Een wijngaard doet je wederom denken dat je in Frankrijk rondstruint. Het bergdorpje Vijlen ligt te dromen in een kommetje van de Limburgse heuvels. Zwarte Schotse Hooglanders met indrukwekkende horens kijken je, vanuit graslanden, zachtmoedig aan. En met een beetje geluk, kom je het wilde zwijn tegen! Naast de wilde kat, één van de bijzondere dieren in dit glooiende struingebied!  

Ook op ontdekkingstocht in het Vijlenerbos en op zoek naar een mooie kampeerplaats? Reserveer dan een plaatsje op boerderijcamping Schrouff in Vijlen. Uitzicht over het Limburgse landschap gegarandeerd!

Boerderijcamping Schrouff
Harles 3A
Vijlen
www.campingschrouff.nl

Volgende keer:
Tip 2: Laat je verwonderen over de grootste wilde vogel van Frankrijk bij Lac du Der 
© Copyright Corawriter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten