donderdag 15 september 2016

Ontdek de dynamische geheimen van natuurgebied De Braakman


Tekst:          Cora Verhelst
Fotografie: Ronny Bouwens

Bessenpracht op stammetje
September. De overgangsmaand van de zomer naar de herfst. De bloemen zijn bijna uitgebloeid, maar bessen en andere vruchten zorgen voor vrolijke kleuraccenten in de natuur. Vaak met een ongekende schoonheid. Wanneer we met Martin Martens en Elly Nijs, beide vrijwilligers bij Staatsbosbeheer het natuurgebied De Braakman bezoeken, heeft Elly haar emmer al gereed om de laatste bramen te plukken. Martin is sinds kort gids en vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en zal ons rondleiden en wijzen op aanwezige vogels. Het is zijn eerste excursie die hij gaat leiden, vertelt hij, niet wetend welke verrassing hem nog te wachten zal staan. ,,Het is nu een wat rustigere periode voor de vogels. De mannetjes moeten niet meer achter de vrouwtjes aan, en vooral bij de kleinere soorten zijn de jonkies uitgevlogen,” begint Martin zijn excursie. Het gezang is nu een stuk minder dan in mei en juni, wat de hoogtijdagen voor deze live concerten zijn.

Het is nog vroeg in de ochtend op deze mooie septemberdag. Een gouden gloed verschijnt aan de horizon en kondigt het begin van de dag aan. Een haan laat een schor geluid horen, alsof het nog te vroeg is om te kraaien. Via een graspad gaan we het natuurgebied in. We zien al de eerste spinnenwebben die in deze tijd extra opvallen door de dauw waardoor ze behoorlijk doorhangen. De bessen van de meidoorn kleuren mooi rood en de sleedoorn valt extra op door zijn doffe blauwe bessen. Elly plukt een blauwzwarte parel en knijpt erin: ,,Wanneer ze zacht zijn, zijn ze rijp, maar nog erg zuur om te eten. Ook vogels laten ze nog hangen. De eerste vorst moet er nog overheen, dan pas zijn ze lekker om te eten. Je kunt er ook prima likeur van maken!” Dat laten we ons geen twee keer zeggen, en we vullen een emmer met deze mooie blauwzwarte stevige knikkers.

We vervolgen het pad verder en signaleren een eindje verderop een kale boom met een bijzonder grote vogel. Fototoestellen en verrekijkers turen al gauw de verte in. Zijn boeven streep en donkere vleugels doen vertellen dat het hier om een visarend gaat. Een heel bijzondere waarneming voor hier in De Braakman. Zou het één van de jongen kunnen zijn uit recente broedsels uit de Biesbosch? Voor Martin een bijzonder moment zo op zijn eerste excursie als gids!

‘Zijn boeven streep en donkere vleugels doen vertellen dat het hier om een visarend gaat’ 

Even verderop spotten we zilverreigers, een blauwe reiger en een grote groep lepelaars bij de kreek. Een koppeltje dodaars genieten van deze mooie zomerse dag.  Een aalscholver rust uit op een paaltje. Even lijkt het of hij zijn vleugels gaat uitslaan voor het drogen van zijn vleugels. Hij wiebelt even, maar blijft vervolgens stil zitten. We willen verder door het gebied struinen, maar de natuur laat mij per direct stoppen. Mijn voet zakt weg in een diepe put en slurpt mijn been tot aan mijn knie helemaal op. Tja, konijnen houden er geen rekening mee bij het maken van hun woonst dat dit wel eens een wandelpad zou kunnen zijn.
Lepelaars poetsen hun veren op
 De zon klimt steeds hoger en de temperatuur is aangenaam. Het koninginnekruid zit vol met zaad. ,,Distelvinken zijn er dol op. Vaak zit er in het zaad van sommige felgekleurde bloemen nog een restje kleurstof van de bloem, waaraan deze vogels hun vrolijke kleuren aan te danken hebben,” licht Martin toe. Hier en daar zien we een bloeiende teunisbloem in het landschap. Grote groepen heelblaadjes kleuren de graskanten vrolijk geel. De kardinaalsmuts met zijn roze vruchten maakt het herfstboeket compleet. Een overgebleven harig wilgenroosje piept er stiekem tussendoor. Het landschap gaat van een open karakter over naar een meer besloten karakter. 
 Het graspad leidt ons langs een dicht bos. Zonnestralen spelen met het licht tussen de stammen door. Een specht laat zijn uitbundige lach horen en slakken met hun gestreepte huisjes hangen aan de bomen: ,,Je ziet ze op sommige bomen wel en op andere weer niet. Ze eten het alg op dat zich op de boom bevindt,” vertelt Elly terwijl ze haar emmer met bramen, die ze hier en daar nog heeft kunnen plukken, als een handtasje over haar arm draagt. Wanneer we het struingebied verlaten en het aangelegde wandelpad verder vervolgen scheren libellen over de hoge struiken. Takken met rozenbottels hangen weelderig over een raster heen. Even verderop vervolgen we ons pad langs een oude zeedijk en blijven die een tijdje volgen. Je komt ze in het Zeeuwse landschap vaak tegen. Bij de laatste gluurmuur worden we getrakteerd op prachtige glinsteringen op het water. Op een schiereilandje zien we silhouetten van koeien. Ze lijken zo heerlijk te loungen bij het water. Zo’n vijftien lepelaars foerageren naar waterdiertjes. Ganzen strijken ontspannen neer terwijl zwanen een sierlijke vlucht opwaarts nemen. De natuur blijft letterlijk en figuurlijk in beweging! Nu maar hopen dat de visarend hier volgend jaar zijn vaste stekkie gaat vinden, én zorgt voor een nieuwe lichting!

Lees ook:
Braakman: groene oase in extase van mei 2013


Copyright Corawriter 2016 ©

Geen opmerkingen:

Een reactie posten