woensdag 23 december 2015

Glooiende velden aan de Schelde


Tekst:          Cora Verhelst
Fotografie: Ronny Bouwens


Een bospad leidt je naar de bron van de Schelde
De Westerschelde. Met zijn imposante zeeschepen.
Machtig varend naar grote wereldbestemmingen. Of naar het Vlaamse Antwerpen. Wanneer je in Zeeuws-Vlaanderen (Nederland) de welbekende dijk aan de Schelde opgaat, heb je een prachtig uitzicht over deze bijzondere rivier. Zilte geuren en ruisende zee geluiden doen je wegdromen en weghalen uit je dagelijkse sleur. Het licht, dat over het water weerkaatst, is altijd anders, soms fel, dan weer zacht beneveld, maar altijd van een ongekende schoonheid, zuiver en fris.
Elk uur, elke minuut, soms elke seconde zijn de lichtschakeringen anders. Je waant je even in een andere wereld. Ver weg van de hectische maatschappij. Het water, wild golvend, rustig kabbelend, of als een strakke vlakte met prachtig geschulpte wolkenpartijen in weerspiegeld.
Glooiend landschap bij de bron van de Schelde
Maar hoe anders is de omgeving aan de bron van de Schelde. Geen imposante zeeschepen of een brede zeearm. De rivier heet daar Bovenschelde en is maar een smal stroompje in een parkachtig landelijke omgeving met glooiende heuvels en slingerende landweggetjes. Houten bankjes bieden een fenomenaal uitzicht over zacht golvende akkers. Met eindeloze vergezichten. Maar dat is ook de enige overeenkomst met de omgeving bij de Westerschelde in Zeeuws-Vlaanderen.
Wil je ook eens op zoek naar de bron van de Schelde? Genieten van glooiende heuvels in plaats van kaarsrechte dijken? Reis dan af naar Frankrijk richting het plaatsje Gouy in het noorden van Frankrijk. Bordjes wijzen je de weg naar deze bron in een landelijke omgeving.
Tip: Beleef de natuur vanuit een kijkhut en lees 'Gegluur in de natuur' van december 2014
© Copyright Corawriter 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten