Universiteit Wageningen onderzoekt
mogelijkheden zeewier en zoute aardappelen
De Wageningen UR heeft
sinds een jaar projecten gestart
met het kweken van zeewier en zilte gewassen. Dit doen ze om te onderzoeken of
hiermee vraagstukken in de toekomst als voedseltekort en milieuvervuiling opgelost kunnen worden en het verzilten van landbouwgrond op een
positieve wijze ingevuld kan worden.
Willem
Brandenburg, onderzoeker van Plant Research International, onderdeel van
Wageningen UR en coördinator van dit soort proeven zegt het volgende: ,,Door de
stijging van de zeespiegel gaat het land steeds verder verzilten en
landbouwgrond is dan niet meer bruikbaar voor de oorspronkelijke gewassen. Daar
komt nog bij dat de wereldbevolking steeds groeiende is en ruimtegebruik een
groter probleem vormt. Dieren die voor
de voedselconsumptie gebruikt worden, nemen ook nog eens ruimte in beslag. Bovendien zijn ze minder
efficiënt in het gebruik van natuurlijke hulpbronnen dan planten.”
Voordelen van zeewier:
-
Het behoeft geen zoet water
-
Het kan op zee geteeld worden (neemt dus geen ruimte op het land in
beslag)
-
Natuur kan zich herstellen
-
Bevat fosfaten en sporenelement zoals jodium, hierdoor kan zeewier
gebruikt worden als groene mest voor het land.
-
Milieuvriendelijk telen (behoeft
geen bestrijdingsmiddelen)
- Te gebruiken als bouw- en
brandstof
- Te gebruiken als voedsel
|
De mens haalt zijn eiwitten grotendeels uit vlees en
zuivel. Men heeft ontdekt dat eiwit van
dezelfde kwaliteit zich ook in zeewier bevindt. Bij natuurgebied de Schelphoek
in Zeeland heeft Wageningen UR in zee
een werkvlot met modules gebouwd. Onder deze constructie zijn verschillende
soorten zeewier aangebracht. Dit wordt een zeeboerderij genoemd.
Peter Maas
van Staatsbosbeheer, boswachter in Zeeuws-Vlaanderen, reageert als volgt op de
verzilting van onze grond en de ontwikkeling in zoute producten: ,, Natuurgebieden
die meer zouden verzilten zijn voor ons geen probleem. Integendeel. De typisch
Zeeuwse natuur had juist altijd een sterk zilt karakter. Maar voor
landbouwgronden ligt dat anders. Beregening van landbouwgrond dient namelijk
met zoet water te gebeuren. Wij merken nog niet concreet dat de polder gaat
verzilten: de Braakman, dat ooit een zeearm was, wordt steeds zoeter. De
verzouting uit de Middeleeuwen ebt langzaam weg. Echter door de stijging van de
zeespiegel zal onze bodem wel weer terug verzilt raken, maar dit zal een proces
zijn van honderden jaren.” Is er kans op
meer natuurgebied wanneer we ruimte
krijgen op het land doordat we zeewier in de zee gaan kweken? Peter denkt van
niet: ,, Nederland is behoorlijk vol, de druk op ruimte is groot, bovendien
kost ruimte veel geld.” Op de vraag of
zeeboerderijen met het kweken van
zeewier de toekomst worden antwoordt hij: ,,In eerste instantie zie ik deze
boerderijen meer als aanvulling op het landbouwpakket dat we hebben. Feit is
wel dat Zeeland zich bezig houdt met een
biobased economy, sterker nog, het zijn de peilers van nu waar het Zeeuwse bedrijfsleven
zich op richt.” De toekomst zal het verder uitwijzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten