vrijdag 8 november 2013

Clingse bos: paddenstoelen, naaldbomen en korstmos

Mos zo zacht als een verend matras
Tekst: Cora Verhelst
Fotografie: Ronny Bouwens


We bezoeken regelmatig  verschillende natuurgebieden in Nederland: Limburg met zijn glooiende heuvels, de Veluwe met zijn bronstige herten en paarse dekens aan heide, Zuid-Holland met zijn ellenlange stranden,  Noord-Holland met zijn paletten aan bloembollen, Brabant met zijn Drunense duinen waar je elk moment de zee verwacht te horen ruisen die er nooit zal komen. Maar nergens vind je het  zachtste en kleurrijkste mos,  de mooiste paddenstoelen en opmerkelijkste korstmossen als in de Clingse bossen: een bijzonder gebied aan de Belgische/Nederlandse grens.   

Kerstbomenland 
Tussen Hulst en Sint Jansteen strekt zich een buitengewoon bosgebied uit.  Liggend op een dekzandrug waan je je in een totaal andere natuurwereld dan in de kleiachtige polders eromheen.
Sneeuw? Nee, witte korstmos
Tijdens de herfstperiode vind je hier ook nog eens een grote verscheidenheid aan paddenstoelen: uitwaaierend aan de voet van bomen, met wrattige uitstulpingen of als treetjes aan een boom. Uniek zijn de rood met witte stippen. Hiervoor moet je bij het naaldbosje tussen de naaldbomen door scharrelen. Trek niet je zondagse pak aan, want je blijft geheid ergens aan vast haken. Wanneer je in het hart komt van het naaldbosje, voel je je als de kersman in kerstbomenland! Bovendien zorgt het mos voor een zacht gemĂȘleerd matrasje onder je voeten. Verend en wel!  Het zachtgroen met bloeiende rode puntjes ertussen zorgt voor een warm effect. Al struinend valt ons oog op een naaldboompje uitgevoerd in wintertooi. Hier lijkt plaatselijk een winterbuitje gevallen te zijn! Dit is echter gezichtsbedrog: wit korstmos bedekt het boompje. En de rood met witte stippen? Die staan er volop en maken het plaatje compleet.
De mooiste onder de paddenstoelen: rood met witte stippen


Na een uurtje speuren naar zwammetjes en andere herfstschatten zijn we het erover eens:  dit groene toneel aan de rand van de Belgische grens is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar uitzonderlijke groene natuurschoonheden. 
©
Geen opmerkingen:

Een reactie posten