maandag 10 december 2012

Knabbel en Babbel in het bos


Als jij denkt dat eekhoorns schuchtere knaagdieren zijn en bij de eerste de beste menselijke bewegingen op de vlucht slaan, dan heb je het volkomen mis. Ik zal je dat bewijzen door mijn eigen ervaring te vertellen die ik zomaar op een mooie zonnige half bewolkte herfstdag had. 

Knabbel toont zijn acrobatische capaciteiten….

Ik loop over een pad met witte schelpjes.  Voor mij doemt de watertoren op met zijn groene koperen dak. Een blauwe hemel met sneeuwwitte 
wolken in de meest creatiefste vormen. Wanneer ik links van mij kijk, zie ik kale populieren. Hun bruine afgevallen bladeren zorgen voor een gemĂȘleerd tapijt. Rechts van mij eikenbomen, haagbeuken en hazelaars met herfstige takken. Ik loop met flinke pas door maar met het zien van een eekhoorn in een esdoorn, houd ik abrupt mijn stappen in. Ik kijk naar het diertje dat acrobatische toeren uithaalt. Het lijkt of hij mij niet ziet. Met zachte langzame passen benader ik hem. Stapje voor stapje kom ik dichter bij dit chocoladebruine creatuurtje. Zijn donkerbruine kijkers hebben alleen oog voor de vruchtjes die eruitzien als de wieken van een helikopter. Zijn oortjes zijn bedekt met zowel korte als langere haren. Met zijn smalle pootjes steekt hij het vruchtzaad in zijn bekje. Hij springt van de ene tak naar de andere en blijft bij elke versnapering zitten om het te grijpen en vervolgens te verorberen. Zo nu en dan maakt hij buitelingen die mij het gevoel geven dat ik naar een circusact kijk. Ik ben nu zo dichtbij dat ik hem bijna kan kietelen onder aan zijn buikje. Ik geniet en baal tegelijkertijd. Wat een prachtig moment maar wat jammer dat ik geen film- of fotocamera bij me heb!

Zomaar een weetje….
Wist je dat eekhoorns niet in winterslaap gaan maar etensvoorraden aanleggen van walnoten, eikels, hazelnoten en beukennootjes? Eekhoorns zijn knaagdieren en ze leven in de winter voornamelijk van de eerder genoemde boomvruchten maar in de zomer staan ook insecten en vogeleieren op hun menu.

Zomaar een spreekwoord uit de oude doos….
Wie noten wil smaken, moet ze kraken:
Om iets moois te bereiken moet men zich inspannen.

Zomaar een beetje geschiedenis….
Een tweetal mensen dat veel met elkaar optrok, werden wel eens gekscherend Knabbel en Babbel genoemd. De oud-Ajax-voetballers Ruud Krol en Wim Suurbier droegen vanwege hun gevatheid de bijnamen Snabbel en Babbel.

Zomaar wat eekhoorns internationaal….
Wist je dat vliegende eekhoorns ook bestaan? De vliegende eekhoorn is een soort die vooral in het noordelijk gedeelte van Rusland en Finland voorkomt. Hij vliegt eigenlijk niet maar zweeft met behulp van een membraam waardoor het lijkt dat hij vliegt.

1 opmerking: